Nyhetsbrev från Sollentuna GK nr 9 2021
Snart OK att tävla igen
Många av våra medlemmar gillar att tävla och i de grupperna har det funnits en stor frustration över det tävlingsförbud som ligger över all idrott. Nu har det aviserats lättnader i restriktionerna från den 1/6 och då har också Golfförbundet gett grönt ljus för tävlingar i alla åldersklasser. Det innebär att vi från och med juni kör vecko- och helgtävlingar enligt tävlingskalendern, detta under förutsättning att det inte kommer nya nationella eller regionala restriktioner innan dess. Läs mer om kommande tävlingar lite längre ner i nyhetsbrevet.

I förra nyhetsbrevet tjatade vi om banvård och det kommer vi att fortsätta med. Vi ser allt för ofta uppslagen torv som bara lämnats mitt på fairway och greenerna är periodvis pepprade med nedslagsmärken. Vi vet att det ibland är jobbigt att säga till andra i bollen när de missar sina nedslagsmärken, glömmer att lägga tillbaka torvor eller kör med vagnen på fel ställe men det är det enda sättet som vi tillsammans kan hålla vår bana i det skick vi vill ha den.
Landeryds GK har startat en kampanj för bättre banvård under parollen #respekterabanan med en youtubefilm som du kan se här!

Vi vill också trycka på en annan aspekt av golfvett nämligen speltempo. Sollentuna GK är av naturen en snabbspelad bana. Nära mellan hålen, lätt att hitta bollen och inte särskilt jobbig att gå. Självklart så tar det lite längre tid att spela när banan är fullbokad men tillsammans kan vi se till att hålla tempot uppe. Spela när det är din tur, se till att vara förberedd, ta riktmärke på bollar som går lite snett, gå i rask takt och framför allt släpp igenom om ni har svårt att hänga med framförvarande boll. Att släppa igenom en snabbare boll är inget misslyckande, precis tvärtom faktiskt. Vi vill att en runda på Sollentuna alltid ska ta max. 4 timmar men det får gärna gå snabbare!

Vädermässigt har det fortsatt varit väldigt svajigt vilket sätter en del käppar i hjulen för vårt planerade underhåll av banan. Den bekämpning av ogräs som var planerad till i måndags fick pga. regnet skjutas på till den 31/5, banan kommer då att öppna kl. 15.00. Redan nästa måndag 24/5 kör vi en vertikalskärning och dressning av greener, banan öppnar då kl. 12.00. Vi gör just nu lite extra jobb i våra bunkrar och provar lite olika metoder för att uppnå bästa möjliga resultat. Det är gott om sand i bunkrarna men de tenderar att bli väldigt hårda och vi vill få till ett porösare underlag som passar fler spelare. Ett stort tack till er som faktiskt krattar bunkern ordentligt efter att ni slagit.

Nu till helgen är det Titleist weekend och vi har en hel del aktiviteter på lördag. Läs mer om detta, kommande tävlingar samt en riktigt rolig tävling i Toptracer längre ner. Där hittar ni också senaste delen av Regelkommitténs regelblogg.

Med vänliga hälsningar
Patrik Skoog, VD/klubbchef, PGA Professional
patrik.skoog@sollentunagk.se

 

Tävlingar
Om inte nya nationella eller regionala restriktioner tillkommer så är det fritt fram för tävlingar i alla åldersklasser från och med tisdag 1/6. Våra veckotävlingar med seniorer 50+ på tisdag morgon, damer onsdag eftermiddag och herrar torsdag eftermiddag drar igång den veckan. Ni kan läsa mer om dessa tävlingar på hemsidan under Tävling/veckotävlingar.

När det gäller helgtävlingar så blir Flaggtävlingen på Nationaldagen 6/6 den första tävlingen för året. Tävlingen spelas som slaggolf och du får spela så långt dina tilldelade slag räcker. Du får med dig en flagga ut som du sätter där bollen ligger när dina slag är slut, har du satt den i hål på 18e så har du gått precis på din hcp. Har du däremot kommit ut på hål 1 på andra varvet så har du gått under din hcp. Första start är kl. 08.00, vi lottar alltid klassvis där A-klassen går ut först. Tävlingen är bara öppen för medlemmar, anmälningsavgift 100kr och anmälan till tävlingen görs senast torsdag 3/6 kl. 15.00 på Min Golf.

Vi vill också slå ett extra slag för våra Matchtävlingar som drar igång i juni. Vi har Match-KM för damer respektive herrar som spelas utan hcp och till i år har vi lagt till en Mixed Match med handicap där alla kan vara med.
Efter lottning av matchstegen så bestämmer du och din motspelare tid för er match, beroende på antalet deltagare så har ni 2-4 veckor på er att spela matchen. Anmälan till samtliga matchspelstävlingar skall göras senast 31/5 23.59, anmälningsavgiften på 100kr betalas i samband med anmälan på Min Golf. Läs mer på hemsidan!


Titleist weekend 22-23/5
Helgen 22-23 maj pågår en nationell Titleist Weekend där golfklubbar i hela Sverige deltar. Under denna helg får du chansen att testa och lära dig mer om Titleists produkter, ta del av särskilda erbjudanden och delta i aktiviteter.

På lördag 22/5 har vi på Sollentuna GK en hel del aktiviteter. Kl. 09.00-11.00 har vi putterutprovning och bollutbildning på puttinggreen vid klubbhuset. Ingen kostnad och ingen föranmälan krävs. 11.30-13.00 blir det wedgedemo på övningsfältet vid parkeringen, ingen kostnad men föranmälan i shopen krävs. 14.00-16.00 kör vi sedan Custom Fitting av Drivers och woods på driving rangen. Ingen kostnad men föranmälan i shopen krävs.

Välkommen!

Toptracer
Den här veckan spelas PGA Championship på Kiawah Island Ocean Course. Henrik Stensson och Alex Norén är de svenska hoppen. Just The Ocean Course är en av banorna på Toptracer och förekommer i flera av spelen. Till och med söndag spelas därför en global 9-shot challenge.

Du spelar nio inspel på den berömda banan och får poäng ju längre du kommer ifrån flaggan, den som har minst poäng efter nio spelade hål vinner. Den bästa spelaren på Toptracers 400 anläggningar vinner en resa för två till nästa års PGA-mästerskap, den bästa spelaren på Sollentuna GK vinner ett dussin ProV1. Tävlingen avslutas 23 maj.

Tävlingsregler och Globala Leaderboards hittar du på topgolf.com/9shotchallenge Leaderboarden för Sollentuna GK hittar du i Toptracer-appen eller på skärmen inne i shopen.

Information från Regel & Hcp-kommittén
Under pågående pandemi är det inte lätt att genomföra regelvandringar eller utbildningar i regelkunskap. Vi vill därför testa att sprida litet kunskap via nyhetsbreven som framöver kommer ganska frekvent.

Denna gång behandlas i första hand regel 15 Lösa Naturföremål. Fundera på om påståendet är rätt eller fel eller ev. påföljd. Använd därefter länken längst ner så kommer du till Regelbloggen på hemsidan. Där finner du svaren. Om du efter detta vill veta mera kan du läsa vidare under REGELN.

Bertil Sköld & Yvonne Rossander, Regel & Handicap

Fråga 1:

När du kommer fram till din boll som ligger i bunkern ser du ett bananskal alldeles intill bollen som kommer att störa din sving. Du tar bort bananskalet men då rubbas bollen och hamnar i ett nytt läge. Du lyfter bollen och innan du återplacerar den passar du på att ta bort ett löv om låg under den.

- Vad blir påföljden?

Fråga 2:

Din boll vilar mot en kratta i bunkern. Du tar bort krattan vilket resulterar i att bollen rubbas och hamnar i ett nytt läge. Du lyfter bollen och droppar den där du uppskattar att den låg innan du tog bort krattan och spelar sedan vidare.

- Vad blir påföljden?

Fråga 3:

Både din och Allans boll ligger på green. Ove ska spela in men innan han gör det ber du Allan att markera sin boll för att den inte ska agera ”stoppboll” vid Oves inspel. Ove vill att den ligger kvar och Allan gör som Ove vill, han låter bollen ligga kvar och Ove spelar in.

- Vad blir påföljden?

Fråga 4:

Du ska slå ditt andra slag från fairway och din medspelares boll ligger väldigt nära din boll. Du ber din medspelare att lyfta sin boll då den är störande för ditt slag. Han markerar och lyfter bollen, gör ren den och återplacerar den sedan när du har slagit.

- Vad blir påföljden?

Avslutningsvis en definition: (kursiv text hänvisar till kapitel ”Definitioner” i regelboken).

Återplacera

Att placera en boll genom att lägga ned och släppa taget om den, med avsikt att sätta den i spel. Om en spelare lägger ned en boll utan avsikt att den ska bli boll i spel har bollen inte återplacerats och är inte i spel (se Regel 14.4). När en regel kräver att en boll ska återplaceras, anger regeln en särskild punkt där bollen måste återplaceras.

Läs mer på regelbloggen och se om du svarade rätt https://www.sollentunagk.se/se/var-blogg/lattnad-for-losa-naturforemal