Nyhetsbrev från Sollentuna GK nr 8 2021
Årsmötet är genomfört!
Förra veckan hölls Sollentuna GKs vårmöte digitalt. Knappt 40 medlemmar hade loggat in och det blev en mycket lugn historia. På hemsidan finns en kortare sammanfattning och handlingarna finns på den medlemsinterna sidan. Så snart protokollet är justerat kommer det också upp där.

Vädermässigt har starten på säsongen varit ganska besvärlig och de kommande dagarna ser lite blöta ut i prognosen. Vi har dock blivit lovade högre temperaturer med start redan till helgen och då hoppas vi att växtligheten tar fart så banan kommer igång på allvar. I samband med detta hoppas vi också att alla våra medlemmar hjälper till att hålla banan i bra skick genom att iakta golfvett och banvård. Det är framför allt några saker vi verkligen behöver hjälp med: gå inte med vagnen över avspärrade områden, laga dina nedslagsmärken, återlägg uppslagen torv och kratta i bunkern efter dig. USGA har gjort en utmärkt film om att laga nedslagsmärken som du hittar här!

I säsongsstarten har vi tyvärr sett att många fortfarande bokar av sina tider så sent att ingen annan kan utnyttja dem och det finns även en del som inte dyker upp alls. Vi påminner därför om att alltid ankomstregistrera dig när du skall spela, antingen personligen i shopen, på terminalen i hallen eller via apparna Min Golf Bokning eller On Tag. Inom kort kommer vi att börja debitera sena avbokningar och sk. No Shows helt enligt våra bokningsregler. Vi gör det här för att vi vill att så många som möjligt faktiskt skall komma ut och spela.

Svenska Golfförbundet har förlängt tävlingsförbudet till och med 23e maj. Däremot är det nu tillåtet att spela juniortävlingar med vissa begränsningar. Vi kommer därför att spela SoGK Junior Cup deltävling 1 söndagen den 16/5. Tävlingen är återigen öppen för anmälan via Min Golf.
Beroende på riktlinjer från FHM och RF kan besluten från SGF förlängas eller omprövas veckovis.

Vi hoppas att ni vill visa er klubbtillhörighet, till och med söndag 9 maj har vi kampanj på kläder med SoGK logga på. Läs mer om detta och andra kampanjer i shopen längre ner tillsammans med info från våra tränare samt nyheter från Toptracer Range. Ni hittar också senaste delen av Regelkommitténs regelblogg här nedanför.

Med vänliga hälsningar
Patrik Skoog, VD/klubbchef, PGA Professional
patrik.skoog@sollentunagk.se

 

Shopen
Just nu har vi kampanj på kläder med Sollentuna GK logo på. Vi ger 20% rabatt och vi behöver ha in din beställning senast söndag den 9/5. Det finns både pikéer och långärmade tröjor, du kan prova ut storlekar i shopen.

När vi ändå är inne på logoprodukter så har vi nu fått in väldigt tjusiga bollar, Titleist Tour Soft, med logga på både bollen och förpackningen. Perfekt att ge bort som present. Och på tal om Titleist så går det fortfarande att köpa ProV1 där du kan betala för tre dussin och får ett fjärde på köpet. Nu under maj kan du också köpa ordinarie Tour Soft och få ett trepack Tour Speed på köpet.

Vi har haft ett par demodagar den senaste tiden, nästa planerade demodag är med Cobra söndagen den 30/5 kl. 11.00-15.00. Det är bara förbokade tider och bokning sker på webben.

Vi vill också påminna om att shopen är klubbens egen. Allt överskott återinvesteras alltså i vår verksamhet. För att få så bra priser och så smidiga leveranser som möjligt är vi med i kedjan Golfstore. 

Om Golfstore
Golfstore är en av Europas största fackhandelskedjor inom golf och hos oss hittar du golfkläder och prisvärd golfutrustning.
Golfstore ska vara golfspelarnas självklara val för att prova utrustning från de ledande leverantörerna, vid och på golfbanan, få professionell custom fitting och känna trygghet med garanterat lågt pris.

Garanterat Lågt Pris
Det finns väl nästan inget så retfullt som att hitta produkten du just har köpt, till ett lägre pris i en annan butik. Därför har vi sedan många år Garanterat Lågt Pris. Det innebär att om du inom 14 dagar efter ett köp i en Golfstore-butik kan köpa en likadan produkt till ett lägre ordinarie pris i en lokal butik (i samma kommun eller angränsande kommuner. Ej postorder/internet), så betalar vi tillbaka mellanskillnaden. Det enda vi begär är att produkten har samma specifikationer och att den kan köpas på lika villkor. Kom bara ihåg att ta med Golfstore-kvittot.

Träning
På vår hemsida hittar du en lite mer ingående beskrivning av våra tränare Niclas och Javier, med information om utbildningar och tidigare erfarenheter. Vi har ett högt bokningstryck på träning och kurser men vi släpper kontinuerligt nya aktiviteter.

Bokningar av lektioner gör ni lättast direkt via hemsidan men vi hjälper naturligtvis gärna till i shopen också. För lektioner hos Niclas är det för närvarande några veckors väntetid men Javier har lite fler lediga tider i närtid.

 

Toptracer
I Toptracer på rangen händer det roliga saker hela tiden. Nyligen lanserades ett nytt spelläge Driving Challenge där både längd och precision premieras. Du slår utslagen på ett antal högprofilerade banor och får poäng för längd och fairwayträff, hamnar du i stället i bunkrar eller ruff så blir det poängavdrag. Bli en bätter golfare med Toptracer.

Ännu roligare blir det inom kort då det kommer att spelas en global Nine shot challenge. Det är i samband med att PGA Mästerskapen spelas på Kiawah Island Ocean Course som du på alla Toptracer Range kan spela Approach Challenge och välja just Kiawah Island som bana. Du spelar då nio inspel på den berömda banan och får poäng ju längre du kommer ifrån flaggan, i det spelet vinner alltså den som har minst poäng efter nio spelade hål.
Tävlingen pågår 15-23 maj, fina priser utlovas och fullständiga regler kommer upp innan tävlingen startar.

Då vi har bytt bollar på Driving Rangen till en mjukare modell kommer en förändring att göras i Toptracer. Den nya bollen har betydligt mer känsla och en trovärdig bollflykt men den går ca. 10% kortare. I Toptracer kommer du därför inom kort se både den uppmätta längden på slaget samt ett kompenserat värde. Vi gör det för att ni skall känna att er träning bli ännu mer verklighetstrogen.
Vi vill samtidigt påpeka att det är absolut förbjudet att slå bollar över skyddsnäten, det gäller i allra högsta grad även ut mot hål 10. Sikta på mitten av rangen om ni har problem med riktningen, och varför inte boka in en driverlektion!

Information från Regel & Hcp-kommittén
Under pågående pandemi är det inte lätt att genomföra regelvandringar eller utbildningar i regelkunskap. Vi vill därför testa att sprida litet kunskap via nyhetsbreven som framöver kommer ganska frekvent.

Denna gång skall vi behandla ett antal frågor runt Onormala banförhållanden. Fundera på om påståendet är rätt eller fel eller ev. påföljd. Använd därefter länken nedanför så kommer du till Regelbloggen på hemsidan. Där finner du svaren. Om du efter detta vill veta mera kan du läsa vidare under REGELN.

Bertil Sköld & Yvonne Rossander, Regel & Handicap

Onormala banförhållanden – Fråga 1 

Din boll har hamnat väldigt nära en outpinne och du kan inte spela bollen som den ligger så du tar bort pinnen och lägger den åt sidan. En annan spelare i bollen reagerar och informerar dig om att outpinnar inte får lyftas, varpå du sätter tillbaka pinnen, och spelar vidare enligt reglerna.

- Vad blir påföljden?

Onormala banförhållanden – Fråga 2

Du har slagit bollen till ett pliktområde. Bollen hamnade inte i vattnet och hade varit spelbar om den inte hade hamnat under en spång som var byggd över området. Eftersom spången är ett tillverkat föremål så droppar du bollen utan plikt i pliktområdet.

- Vad blir påföljden?

Onormala banförhållanden – Fråga 3

Din boll har hamnat i MUA med blåvita pinnar, som gränsar till skog. Närmaste punkten för lättnad är i skogen. Du anser att skogen inte tillhör spelfältet, och vill droppa åt andra hållet. Övriga spelare i bollen har en annan åsikt, men du väljer att lita på dig själv och droppar åt andra hållet.

- Vad blir påföljden?

Onormala banförhållanden – Fråga 4

Du hittar din boll pluggad i ruffen. Det råder inget tvivel om att den är pluggad i sitt eget nedslagsmärke, så du lyfter bollen och tar lättnad.

- Vad blir påföljden?

Avslutningsvis en definition: (kursiv text hänvisar till kapitel ”Definitioner” i regelboken)

Droppa

Att hålla bollen och släppa den så att den faller genom luften, med avsikt att bollen ska bli i spel. Om spelaren släpper en boll utan avsikt att den ska bli i spel, har bollen inte droppats och är inte i spel (se Regel 14.4).

Varje lättnadsregel fastställer ett specifikt lättnadsområde där bollen måste droppas och stanna.

När lättnad tas, måste spelaren släppa bollen från ett läge i knähöjd så att bollen: faller rakt ned, utan att spelaren kastar, roterar eller rullar den eller utför någon annan rörelse som skulle kunna påverka var bollen stannar och inte vidrör någon del av spelarens kropp eller utrustning, innan den träffar marken (se Regel 14.3b).

Länk till regelbloggen där du finner svar på frågorna med förklaringar. https://www.sollentunagk.se/se/var-blogg/onormala-banforhallanden