Nyhetsbrev från Sollentuna GK nr 6 2021
Dags för säsongsstart, banan öppnar fredag 16/4
Äntligen är det dags för säsongsstart. Banan öppnar med ordinarie greener nu på fredag 16/4 kl. 13.00. Ett stort tack till er nästan 160 medlemmar som gjorde en gigantisk insats under städdagen för att banan skulle bli i bra skick till öppningen.
Tidsbokningen har öppnat nu, använd gärna Min Golf. Då väderleksprognosen varnar för frostnätter i slutet av veckan kommer första start på lördag och söndag vara 08.30. Om det är frost och vi inte kan öppna förrän ännu senare försvinner bokade tider.

Vinterslingan stänger redan i morgon så vi kan snygga till innan öppning. Krattorna är tillbaka i bunkrarna, vi ser gärna att ni krattar efter er. Vi kommer till att börja med ha lägesförbättring en klubblängd på den finklippta delen av spelfältet. Som vi informerat om tidigare så har vi gjort mycket arbete på greenerna, till att börja med kommer det därför att kännas lite småhoppigt men med lite värme så växer det ihop snabbt.

Vi påminner om att bokningsreglerna har justerats inför den här säsongen. Alla tider är numera bokningsbara, det finns inga drop-in tider längre. Medlem kan fortfarande ha tre samtidiga bokningar varav max. två på helgen. Greenfeegäster kan boka tid tidigast 30 dagar innna speldag och för de mest attraktiva tiderna på lördag, söndag och helgdag kl. 09.00 till 12.00 tidigast 7 dagar innan spel. Medlem kan i sin boll boka in gäster hur långt i förväg som helst. Vi påminner om vikten av att alltid ankomstregistrera alla spelare, spelare som avbokar sina tider sent eller inte dyker upp kommer att debiteras. Använd gärna någon av apparna som finns så slipper ni trängas i shopen.

Vi påminner också om att vi fortfarande befinner oss i en pandemi och att alla allmänna råd gäller. Dessutom finns det begränsningar om hur många som får befinna sig i shopen samtidigt och i restaurangen finns det begränsningar kring hur många som får sitta vid samma bord t.ex. Det viktigaste är att vi undviker trängsel och håller oss hemma om vi känner oss sjuka. Tillsammans kan vi hjälpas åt så att vi snart är igenom det här.

Svenska Golfförbundet har just nu ett tävlingsförbud till och med 9e maj. Beroende på riktlinjer från FHM och RF kan det förlängas eller omprövas veckovis, vi kommer att kommunicera så snart det är tillåtet att tävla igen. Detta gäller alla tävlingar, dvs. både veckotävlingar och helgtävlingar samt för närvarande även juniortävlingar.

När nu säsongen kommer igång på allvar så går vi upp på längre öppettider. Shopen har nu öppet från 08.00 (08.30 på måndagar) till kl. 18.00 på måndag till torsdag samt till kl. 17.00 på fredag, lördag, söndag och helgdag. Restaurangen har öppet 8.00-19.00 måndag till fredag och 8.00-18.00 på lördag och söndag.

Tisdagen den 27/4 kl. 19.00 är det dags för Sollentuna GKs vårmöte. Vårmötet hålls i år digitalt varför anmälan måste göras i Min Golf. Kallelse med dagordning finns på de medlemsinterna sidorna av hemsidan, där finns också redan nu Årsredovisningar för Sollentuna GK samt dotterbolaget Skillingegården AB. Tisdagen den 20/4 publiceras övriga årsmöteshandlingar på samma ställe.

Läs mer om Sista Nio, möjligheten att boka starttid på hål 10, Toptracer samt Regelkommitténs regelblogg här nedanför.

Vi önskar er alla välkomna till en ny golfsäsong!

Med vänliga hälsningar
Patrik Skoog, VD/klubbchef, PGA Professional
patrik.skoog@sollentunagk.se

Sista 9
För att öka tillgängligheten provar vi år att använda appen Sista 9 för att boka starttid på hål 10. Det innebär att du får möjlighet att boka våra sista nio hål samtidigt som det generella bokningstrycket lättar på hela banan. Du kan kostnadsfritt ladda ner appen Sista 9 från App Store och Google Play. Från förra årets säsong har flera nya funktioner utvecklats i Sista 9 för att ytterligare underlätta spel. 

Så här fungerar Sista 9! 

Alla bollar som avser att avsluta spelet efter nio hål, meddelar detta via appen Sista 9 som du laddar ner till din smartphone. Andra spelare får då möjlighet att se när spelluckor från hål 10 skapas och boka dessa luckor som nya starttider. 
Tiderna i Sista 9 uppdateras sedan efter speltempot. Det gör att man i förväg kan se när bollen på de första nio hålen blir klara. Spelluckorna kan då tas över med perfekt timing av en ny boll från hål 10.

Införandet av Sista 9 ökar tillgängligheten för samtliga medlemmar. Du som användare får dessutom möjlighet att samla greenfee till andra anslutna banor varje gång du lägger ut eller bokar en tid i Sista 9.

Nya funktioner
Sedan förra året har Sista 9 utvecklat många nya funktioner baserat på användarnas feedback. Detta innebär nya integrationer till GIT, mer exakta starttider från hål 10 och mycket mer (se mer om detta direkt i Sista 9-appen)!

Här laddar du ner Sista 9 eller gå direkt till App Store eller Google Play

Toptracer Range på Sollentuna Golfklubb
Nu är vår storsatning på Toptracer Range i full drift. Systemet är tillsvidare installerat på de tio mattor som finns i väderskyddet. Dina bollar registreras och visas på skärmen vid utslagsplatsen. Där kan du använda olika lägen för att spela banor, köra närmast hål, mäta dina längder och mycket mera.

Vi kommer att öppna upp leaderboards och skapa tävlingar under säsongen. Användandet av TopTracer ingår när du köper dina rangebollar men vi kan redan nu se att det populärt varför det ibland kan bli lite väntan för att få en plats. Lugnaste tiderna har än så länge varit morgon och förmiddag samt sena kvällar.

I appen som du laddar ner till din telefon kan du skapa en profil som du sedan använder när du loggar in. Den kan du använda vid inloogning på skärmen, då kan du se dina träningspass och du kan också delta i leaderboards och andra tävlingar.

Information från Regel & Hcp-kommittén
Under pågående pandemi är det inte lätt att genomföra regelvandringar eller utbildningar i regelkunskap. Vi vill därför testa att sprida litet kunskap via nyhetsbreven som framöver kommer ganska frekvent.

Denna gång skall vi behandla ett antal frågor runt Regel 18 - Lättnad med slag och distans; boll förlorad eller out of bounds; provisorisk boll. Fundera på om påståendet är rätt eller fel elleer ev. påföljd. Använd därefter länken nedanför så kommer du till Regelbloggen på hemsidan. Där finner du svaren. Om du efter detta vill veta mera kan du läsa vidare under REGELN.

Bertil Sköld & Yvonne Rossander, Regel & Handicap

Provisorisk boll – Fråga 1 

Enligt regel 18.3b måste spelaren meddela att hon skall spela en provisorisk boll. Att säga ”Jag spelar en till för säkerhets skull” är tillräckligt tydligt.

Sant/falskt?

Provisorisk boll – Fråga 2 

En spelare får gå tillbaka och spela en provisorisk boll efter att hon gått framåt och börjat leta efter bollen.

Sant/falskt?

Provisorisk boll – Fråga 3 

En spelare slår ut bollen i ruffen och letar i en minut, men hittar inte bollen. Spelaren går tillbaka till tee och peggar upp. Innan han slagit och inom de tre minuter spelaren får leta hittas bollen. Spelaren får fortsätta med den ursprungliga bollen.

Sant/falskt?

Förlorad boll/Provisorisk boll – Fråga 4 

Spelaren hittar både sin första boll och sin provisoriska boll slagna från tee. Båda är out-of-bounds. Hon måste gå tillbaka till tee och slå sitt femte slag.

Sant/falskt? 

Spela ett hål – Fråga 5 

Spelaren letar någon minut efter sin boll som slogs från tee men går sedan tillbaka och peggar upp en ny boll och slår men missar bollen totalt. Då ropar någon att en första bollen är hittad. Spelaren lyfter bollen från peggen och går till den första bollen, spelar hålet med den och slår ut på nästa hål. 

Vilken påföljd ger detta? 

Förlorad boll – Fråga 6 

Om publik följer en ”boll” räknas tiden att leta, 3 minuter, från att någon ur publiken börjat leta.

Sant/falskt?

Rätt svar och förklaringar hittar du via länken nedan