Nyhetsbrev från Sollentuna GK nr 10 2021
Tävlingssäsongen har startat
Äntligen har vi fått lite sommarvärme efter förra veckans regnoväder. Banan klarade sig hyfsat trots stora mängder vatten men vi tvingades stänga i torsdags och fredags. Vädret gjorde också att vi inte kunde klippa ruffarna förra veckan, och nästan inga andra ytor heller.
Den här veckan körde vi en ogräsbekämpning och den behöver verka innan vi klipper och det i kombination med extrem växtlighet har gjort ruffen rätt lång de senaste dagarna. Tyvärr blir det då svårspelat och svårletat och det är verkligen inget vi eftersträvar. Vi klipper därför så mycket vi hinner just nu för att komma ikapp och räknar med att det skall vara mycket bättre redan i slutet på veckan.

Tävlingsförbudet är nu hävt och våra veckotävlingar har redan dragit i gång med seniorerna igår förmiddag. Damerna spelar i eftermiddag och herrgolfen startar i morgon torsdag eftermiddag. Helgtävlingarna startar på Nationaldagen söndag 6/6 med Flaggtävling. Läs mer om tävlingsverksamheten lite längre ner.

I samband med att tävlingsförbudet hävs så tas också alla tillfälliga regler bort, det är en förutsättning för att ronderna skall vara handicapgrundande. Det innebär att krattorna skall ligga i bunkrarna och att alla spelare skall kratta efter sig. Det innebär också att hålen inte längre får göras grundare så därför är pluggen i koppen borta. Det är tillåtet att lyfta flaggan men ni bestämmer naturligtvis det själva, tänk bara på att akta hålkanterna om ni tar upp bollen utan att lyfta ur flaggan. Några av bolltvättarna är utplacerade, vi har beställt nya till övriga hål och placerar ut dem så snart vi får leverans.

Från och med lördag har vi återigen starters på första tee under tävlingsfria helgdagar. Deras uppgift är i första hand att öka trivseln för medlemmar och gäster som skall ut och spela men i år kommer de också notera spelare som uteblir från sina bokade starttider. Om det finns möjlighet kommer de också att köra något varv på banan för att se så spelet flyter på bra.

Medlemskommittén arrangerar en tävling för er som gått nybörjarkurs i år eller under 2020 och har mellan 30,0 och 54,0 i handicap. Läs mer om detta, kommande tävlingar samt senaste delen av Regelkommitténs regelblogg längre ner.

Med vänliga hälsningar
Patrik Skoog, VD/klubbchef, PGA Professional
patrik.skoog@sollentunagk.se


Tävlingar
Flaggtävlingen på Nationaldagen 6/6 blir den första tävlingen för året. Tävlingen spelas som slaggolf och du får spela så långt dina tilldelade slag räcker. Du får med dig en flagga ut som du sätter där bollen ligger när dina slag är förbrukade, har du satt den i hål på 18e så har du gått precis på din hcp. Har du däremot kommit ut på hål 1 på andra varvet så har du gått under din hcp. Första start är kl. 08.00, vi lottar alltid klassvis där A-klassen går ut först. Tävlingen är bara öppen för medlemmar, anmälningsavgift 100kr och anmälan till tävlingen görs senast torsdag 3/6 kl. 15.00 på Min Golf.

Redan dagen innan dvs. lördag 5/6 spelar juniorerna andra omgången i årets SoGK Junior Cup. Första start är kl. 14.00 och anmälan skall göras senast i morgon torsdag kl. 15.00.

Lördag 19/6 spelas Foursome-KM. Det är en Foursome slagtävling (scratch) över 36 hål på en dag. Till final efter 18 håls kval går för herrar de 9 bästa paren och delningar samt för damer de 6 bästa paren och delningar.
Tävlingen spelas från tee 62 resp. tee 49. Det finns plats för 12 lag i damklassen och 27 lag i herrklassen. Vid överanmälan gäller hcp-metoden. Sista anmälan är torsdag 17/6 kl. 15.00.

 

Tävling för Gröna-kortare
Medlemskommittén anordnar fredag 11/6 en tävling för dig som gått nybörjarkurs i år eller under 2020 och har mellan 30,0 och 54,0 i handicap. Tävlingen spelas över 9 hål med första start kl. 17.00. Restaurangen är öppen efter avslutat spel och det blir en mindre prisutdelning. Anmälan görs i Min Golf senast onsdag 9/6 kl. 15.00. Behöver du hjälp så är det bara att kontakta receptionen.

 

Golfresa till Almerimar
Efter inställda resor 2020/2021 blickar vi nu fram emot höstens golfresa tillsammans med Niclas Björnsson och Sollentuna GK.
Höstens resa går till vackra Almerimar i Spanien, 23-30 oktober ☀️

För mer info och bokning klicka in på https://golfplaisir.se/sollentuna2021/

Vi förstår att det finns en del frågor kring betalning & ev. avbokning med anledning av covid-19, och hänvisar till Golf Plaisirs hemsida där dom samlat information kring det; https://golfplaisir.se/information-om-coronaviruset/
Information från Regel & Hcp-kommittén
Under pågående pandemi är det inte lätt att genomföra regelvandringar eller utbildningar i regelkunskap. Vi vill därför testa att sprida litet kunskap via nyhetsbreven som framöver kommer ganska frekvent.

Denna gång behandlas i första hand frågor kring green. Fundera på om påståendet är rätt eller fel eller ev. påföljd. Använd därefter länken längst ner så kommer du till Regelbloggen på hemsidan. Där finner du svaren. Om du efter detta vill veta mera kan du läsa vidare under REGELN.

Bertil Sköld & Yvonne Rossander, Regel & Handicap

Fråga 1 

Omedveten om att ena delen av en dubbelgreen förklarats som fel green puttar en spelare två gånger från den delen innan bollen kommer till vila på hålets verkliga green. 

Vad blir påföljden? 

Fråga 2 

En spelares boll ligger strax utanför green och det finns sand på green mellan bollen och hålet. Spelaren tar bort sanden. 

Vad blir påföljden? 

Fråga 3 

En spelare får plikt om hon tar bort flaggstången som ligger på green när medtävlarens boll är på väg att träffa flaggstången. 

Rätt eller fel? 

Fråga 4 

Under spelet av 3:e hålet slår spelaren bollen så att hamnar några cm utanför 5:e hålets green. För att kunna slå i riktning mot ”sin” green tar spelaren stansen på green och slår bollen men duffar och slår upp en stor torva på green. 

Vad blir påföljden? 

Fråga 5

En spelare slår en putt för par på green och bollen träffar en annans spelares caddie. Denne passar inte flaggstången. Bollen går i hål och spelaren har hålat ut för par.

Rätt eller fel?

Fråga 6 

En spelare markerar sin boll på green och lägger den åt sidan utan att ha för avsikt att den skall vara i spel. Av misstag puttar spelaren bollen från den plats där hon lagt den. Spelaren har spelat från fel plats, får den allmänna plikten och måste fortsätta spela bollen utan att rätta misstaget om det inte är ett allvarligt brott mot spel från fel plats. 

Rätt eller fel?