Frivilligkåren

Sedan ett par år tillbaka har ett antal medlemmar i klubben på frivillig basis varje måndag förmiddag ägnat sig åt att hålla delar av banan i gott trim. Sammanhållande för denna lilla arbetsstyrka är Per-Olov Wikner som i samråd med klubbens greenkeeper Tomas Öman ger oss arbetsinstruktioner då vi träffas vid vagnhallen kl åtta på måndagsmorgonen.

Våra arbetsuppgifter består i att laga utslagsmärken på tee, kratta bort skräp och göra tee snygga och inbjudande. Där gräset är bortslaget lägger vi i sandjord som vi mixat upp med gräsfrön. Stampar till det och roterar med foten över lagningen så att den ligger lägre än den nivå som klippaggregaten går ner till. Om det är en större sammanhängande yta på tee gör vi motsvarande efterbearbetning med en ”raka” som vi drar fram och tillbaka.

Ute på fairways lagar vi hål på samma sätt som på tee och vi inriktar oss först på de nerslagsytor varifrån nästa slag vanligtvis görs. Vi plockar också bort lösa grästuvor. Varje gång som vi ser att en spelare lagat och fixat till efter sitt eget fairwayslag så blir vi glada! Bra jobbat! Likaså har vi till uppgift att kantskära gräset runt avståndsmarkeringarna på fairways, runt markeringarna vid vattenhindren samt runt alla vattensprinklermunstycken.

Till vår hjälp för att kunna utföra detta arbete har vi 3-5 arbetsfordon och en del handredskap. Till vårt senaste arbetspass hade vi utvecklat vår arbetsmetod på så sätt att istället för att strö ut sandjorden från en spade så har vi den i lätthanterade plasthinkar.

Vi har trevligt tillsammans och vet att vårt arbete uppskattas av alla även om vi som arbetsgrupp kanske är lite okänd. Men nu känns vi igen genom våra nya pikétröjor och röda jackor på vilka det står ”Frivilliga Banarbetsgruppen”. Vi har dessa kläder för att synas som banarbetare och göra reklam för denna verksamhet. Denna artikel har också som uppgift att göra reklam så vi blir ett par stycken till i arbetsgruppen. Maila gärna ditt intresse till klubbens kansli sollentunagk@sollentunagk.se.

Då vårt arbetspass är slut pustar vi ut och sätter vi oss ner i vår fina matsal och äter en gemensam lunch som klubben bjuder oss på.

Det finns plats för fler frivillga på vår fina bana.
Kontakta PO Wikner för mera information.

Per-Olov Wikner för Banarbetsgruppen

Frivilliga Banarbetsgruppen: